Nieuwe regelgeving voor zzp’ers: de impact op apothekersassistenten in de zorg

Komt er een nieuwe regelgeving voor zzp’ers in Nederland? Dat weten we bijna zeker. Wanneer deze regelgeving er komt? Dat is nog de vraag. Hoewel deze nieuwe en strengere regelgeving ons boven het hoofd hangt, zien we vooral in de zorgsector een toenemend aantal professionals die kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Maar wat voor impact heeft dit op de branche? En wat zijn de risico’s op de langere termijn? In dit blog duiken we dieper in de huidige situatie en wat de nieuwe regelgeving zal betekenen voor zelfstandige apothekersassistenten in de toekomst. En we komen uiteraard met een oplossing!

 

De impact van zzp’ers in de zorg

Er is op dit moment veel schaarste aan personeel in de zorg, ook in de apothekersbranche. Zodra je als apothekersassistent van school komt, kun je in no time aan de slag. Ook op zzp-basis. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk de vrijheid en financiële voordelen die dit heeft voor de interimmer. Het betekent echter ook dat de kosten in de zorg alleen maar verder blijven stijgen, want al dat personeel moet ergens van betaald worden. Dit probleem is ook de overheid opgevallen, wat betekent dat regelingen worden aangescherpt en de mogelijkheden om als zzp’er in de zorg te werken, worden beperkt.

Werken in de zorg: zelfstandig versus loondienst?

Veel mensen kiezen ervoor om zzp’er te worden vanwege de vrijheid die het biedt. Ze hebben controle over hun eigen werktijden en kunnen hun eigen tarieven bepalen. Dit kan aantrekkelijk zijn, vooral als alles soepel verloopt. Toch is het belangrijk om ook de voordelen van werken in loondienst te blijven benadrukken. Een van die voordelen is zonder twijfel de zekerheid. Werknemers in loondienst genieten vaak van meer zekerheid, zoals doorbetaling bij ziekte. Deze zekerheid is voor zelfstandigen een stuk lager, zeker nu de nieuwe regelgeving voor zzp’ers dreigt door te zetten.

 

Fiscaal Kader ZZP

Zoals al eerder genoemd, gaat er mogelijk veel veranderen voor zzp’ers in de zorg. De overheid lijkt van plan te zijn om strenger op te treden tegen schijnzelfstandigheid en verwerkt dit in het Fiscaal Kader ZZP Zorg. Het Fiscaal Kader ZZP Zorg beschrijft een manier van werken waarbij zowel opdrachtgevers als zelfstandigen op een veilige manier kunnen samenwerken. Vooral in sectoren waar werknemers feitelijk onder leiding en toezicht werken. Je begrijpt misschien al waar we heen willen: apothekersassistenten zijn altijd werkzaam onder leiding en toezicht van een apotheker. Dit betekent dat zij nooit volledig zelfstandig te werk gaan, en feitelijk dus niet als zzp’er kunnen werken. De nieuwe regelgeving in het Fiscaal Kader ZZP in de Zorg zal een grote impact hebben voor apothekersassistenten die momenteel als zzp’ers actief zijn.

Wat betekent de nieuwe regelgeving voor onze opdrachtgevers?

De nieuwe regelgeving rondom zzp’ers in de zorg heeft ook invloed op onze opdrachtgevers. De strengere regelgeving kan ertoe leiden dat interim apothekersassistenten werk uitvoeren dat eerder te schalen is onder loondienst. Wanneer dit door een rechter wordt vastgesteld, kan dit voor de opdrachtgever extra kosten met zich meebrengen, waaronder bijvoorbeeld personeelskosten. Er zijn inmiddels al een aantal rechterlijke uitspraken geweest die dit bevestigen, met als gevolg dat sommige opdrachtgevers specifiek niet willen dat wij zzp’ers inzetten voor het oplossen van hun vraagstukken. En dit zal in de toekomst alleen maar vaker voorkomen. Apothekers zullen steeds minder geneigd zijn om zzp apothekersassistenten in te zetten voor hun personeelstekorten.

 

Craft Flex Care komt met een oplossing

Als reactie op de dreigende veranderingen is het verstandig om als zzp apothekersassistent na te gaan denken over manieren om hiermee om te gaan. Bij Craft Flex Care denken we graag mee over een passende oplossing, zoals bijvoorbeeld een gecombineerde aanpak. Denk hierbij aan het behouden van een deeltijdbaan in loondienst naast het zzp-schap. Op deze manier kun je jezelf als apothekersassistent voorbereiden op wat komen gaat, terwijl je profiteert van de voordelen van beide vormen van werk.

 

Werken bij Craft Flex Care

Terwijl de regelgeving rondom zelfstandigen in de zorg naar verwachting zal veranderen, is het cruciaal voor apothekersassistenten en apothekers om zich voor te bereiden op deze verschuivingen. Een flexibele aanpak en open communicatie kunnen helpen om de overgang naar de nieuwe regelgeving soepel te laten verlopen. Bij Craft Flex Care staan we voor zowel nieuwe apothekersassistenten als onze opdrachtgevers klaar om in gesprek te gaan over de beste aanpak. Wij houden rekening met de belangen van alle betrokken partijen. Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Op zoek naar een vacature die bij jouw kwaliteiten past?

Neem contact met ons op en wij vinden samen de beste match voor jou